Crashdiëten kunnen de gezondheid schade toebrengen omdat ze het evenwicht in het lichaam verstoren: te veel eiwitten, te veel vetten, te weinig koolhydraten. Het gaat om diëten waarbij één voedingsstof overheerst waardoor het voedingspatroon eentonig en saai wordt en onmogelijk lang vol te houden is.
Waarom je eerst wel afvalt bij een crashdieet
Zij die een dergelijk dieet volgen kiezen er bijgevolg voor om minder te eten waardoor ze in eerste instantie gewicht verliezen. Dit wordt veroorzaakt door de verminderde en slechte opname van calorieën of door de onevenwichtigheden die in ons lichaam ontstaan door de opname van voedingsmiddelen in onaangepaste hoeveelheden en van slechte kwaliteit. Dit wil zeggen dat het gewichtsverlies voornamelijk te danken is aan het verlies van vocht en electrolieten, in mindere mate, aan het verbruik van eiwitreserves -voornamelijk spiermassa- en in nog mindere mate aan de verbranding van vet, wat ons echt interesseert. Daarom zal dit snelle gewichtsverlies geen blijvend resultaat hebben.
Bezint eer ge begint
Het is belangrijk even te bezinnen alvorens met een dieet te starten en zich doelen voor ogen te houden. Het is niet aan te raden met een dieet te beginnen wanneer men een moeilijke periode doormaakt (onafhankelijk van de reden: werk, stress of een persoonlijke reden) en te strenge diëten moeten vermeden worden.
Wat is dan wel belangrijk?
We wijzen graag nogmaals op het belang van een gezonde en evenwichtige voeding voor onze gezondheid. Daarom moet er steeds gelijnd worden onder dokterstoezicht: er moet een dokter, diëtist of voedingsspecialist geraadpleegd worden alvorens met een dieet te starten. Wil je op kleine schaal beginnen? Begin dan gewoon met minder snoepen. Wissel ongezonde gewoontes in voor gezonde gewoontes. Hier vind je talloze voorbeelden van eetwissels. Probeer daarnaast te bewegen. Begin klein, en probeer echt een nieuwe leefstijl te creëren. Een leefstijl waar jij gelukkig van wordt, en wat bijna vanzelf gaan. Jezelf strenge eisen opleggen werkt in de praktijk helemaal niet.