Cholesterol is een vetachtige stof. Je lichaam heeft het nodig, het is namelijk een belangrijke bouwstof. Een groot deel wordt door het lichaam zelf aangemaakt, dat gebeurt in de lever. Een hoog cholesterol kan de kans op verschillende hart- en vaatziekten verhogen. In deze blog lees je meer over de functie van dit vet en waar je mee uit moet kijken.
Functies cholesterol:
- Helpt bij de productie van vitamine D uit zonlicht.
- Helpt bij de productie van geslachtshormonen
- Als basismateriaal voor het stresshormoon cortisol
- Om celmembranen op te bouwen.
- Bouwstof voor ons zenuwstelsel en hersenen
De ene mens heeft meer cholesterol nodig dan de ander. Krijgt het te weinig binnen via de voeding dan maakt het lichaam zelf cholesterol aan. Een te veel aan cholesterol wordt afgevoerd via het gal, dat als emulgator dient in de dunne darm. Om ieder mens dus in een hokje te plaatsen van een bepaalde waarde die veilig is, is dus onzin. De een kan heel goed oud worden met 8 en de ander kan een dichtgeslibde ader krijgen met een waarde van 4,5. Alleen op basis van een cholesterolcijfer kan je vaak niet allerlei conclusies trekken.
Wat is natuurlijke voeding met cholesterol?
Natuurlijke voeding met cholesterol zoals vet uit vlees, eieren, roomboter, avocado en kokosolie, zijn het goede cholesterol voor het lichaam. Slechte vetten zoals transvetten dient men te vermijden. Die veroorzaken ontstekingen in het lichaam. Producten waar transvet in zit is: margarine, koekjes, cake, slagroom uit spuitbussen, gebak en kant en klare snacks (toost, crackers en zoutjes).
Ook het plantaardige linolzuur (margarines, zonnebloemolie, omega 6) lokt ontstekingen uit. Een voorbeeld van een ontstekingsproces is Atreriosclerose (slagaderverharding). Daarentegen werkt omega 3 (vette vis) juist weer ontstekingsremmend. Een mooie verhouding tussen deze 2 vetzuren zou zijn 4:1 een ideale verhouding zou zijn 1:1. Alleen in de westerse voeding is dit al gauw 10:1- 20:1
Om je bloedvaten gezond en sterkt te houden zou je minimaal 2000 mg vitamine C per dag moeten nemen. Vitamine C zorgt voor het aanmaak van collageen in huid en bloedvaten. Waardoor deze sterker en gezonder blijven. Verder is het belangrijk producten met veel suiker te schappen van je menu. Te veel suiker zorg voor glycatie aan de binnenkant van je bloedvaten. Cholesterol gaat hierop zitten om de beschadigingen van glycatie te herstellen. Gevolg: cholesterol krijgt de schuld van het dichtslippen van de aderen. Terwijl suiker, transvetten en een ongezonde levensstijl de oorzaak zijn.