Nederlanders zijn te dik. Punt. Bijna 55% van alle Nederlanders zijn in meer of mindere mate te dik. In 2019 waren dat er ongeveer nog 45%. We kunnen dus gewoon stellen dat Nederland groeit. In ieder geval de gemiddelde Nederlander groeit. De Nederlandse overheid probeert door middel van allerlei campagnes de Nederlanders ervan bewust te maken dat de helft van hen te kampen heeft met overgewicht en dat daar iets aan gedaan moet worden.
Ernstig overgewicht
Lange tijd kwam ernstig overgewicht in Nederland zo goed als niet voor. Op de televisie kun je regelmatig beelden uit de Verenigde Staten zien met hele dikke mensen en sta je er soms versteld van te kijken hoe dik mensen kunnen worden. Ernstig overgewicht is niet alleen extreem ongezond, maar ook zeer onhygiënisch en je wordt er vroeger of later ongelukkig van. Daar waar dit tot voor kort nog allemaal de ver van ons bed show leek te zijn, komt dit in ras tempo steeds dichter bij. En dat geldt niet alleen voor volwassenen en bejaarden, ook van de kinderen is ruim 15% (veel) te dik.
Wat is overgewicht?
Zodra een mens te maken krijgt met overgewicht uit zich dit vaak, naast het steeds dikker worden in chronische vermoeidheid of een algeheel gevoel van onbehagen. Daarnaast kunnen klachten optreden als rugpijn, last van de gewrichten, menstruatiestoornissen en spataderen. Langdurig overgewicht heeft vanzelfsprekend een grote impact op het lichaam. Ernstige klachten kunnen het gevolg zijn. Veel voorkomend zijn: hart- en vaatziekte, een te hoge bloeddruk, suikerziekte en vormen van kanker. Overgewicht komt meer en meer voor in met name de westerse wereld en wordt zelfs gezien als het belangrijkste probleem binnen de volksgezondheid op dit moment. Alleen roken weet overgewicht en obesitas achter zich te houden als het gaat om veroorzaker van ziekten. Reden dat overheden uit vele landen met allerlei voorlichtings- en gezondheidscampagnes aan de slag zijn gegaan.
Hoe kan je dit voorkomen?
En hoewel overgewicht best te behandelen is, is het voorkomen ervan het van groter belang.
Want zodra de strijd aangegaan moet worden, is dit er veelal eentje die de rest van je leven voortduurt. Op zich hoeft dat niet eens het probleem te zijn, zij het niet dat indien niet tot een daadwerkelijke verandering van levensstijl wordt overgegaan, dit inderdaad als een gevecht zal aanvoelen. Keyword in deze dus: Verandering. Zowel in de fysieke levensstijl van alledag, alsook in de mentale benadering hiervan. Wees je bewust van wat je eet, van wat het doet, en van wat je moet doen om de balans te handhaven. Voor jezelf, maar als er kinderen in het spel zijn, ook als levend voorbeeld voor hen. Bekend is dat kinderen met obese ouders (ouders met ernstig overgewicht) ongewild een risicogroep vormen voor dezelfde kwaal. Nu al telt Europa al meer dan 22 miljoen kinderen met overgewicht, waarvan 5 miljoen met obesitas. Kinderen die in stadswijken wonen lijden zelfs een twee maal zo vaak aan overgewicht als kinderen die elders wonen.
Nederlandse overheid treft maatregelen
Al in 2005 heeft de overheid getracht maatregelen te nemen om overgewicht landelijk tegen te gaan. Dat actieplan is echter jammerlijk gefaald, want in dat jaar is het overgewicht zelfs met 6,5% gestegen! De overheid pleit er onder andere voor dat snoepreclame voor kinderen onder de 12 jaar moet verdwijnen en dat in schoolkantines en bedrijfskantines alleen gezond eten wordt gereserveerd. Daarnaast worden er meer sportvelden en speelveldjes aangelegd om bewegen te stimuleren. Ook moeten bedrijven en scholen sport en bewegen meer stimuleren.
Positieve energiebalans
Overgewicht is een gevolg van een zogeheten ‘positieve energiebalans’. Dit betekent niks meer of minder dan dat iemand meer energie opneemt middels eten en drinken dan dat hij daadwerkelijk verbruikt. Een positieve energiebalans betekent dus gewoon dat je teveel energie opneemt en / of te weinig energie verbruikt.
Ernstige gevolgen overgewicht
Ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd, kan ernstige gevolgen voor onze gezondheid hebben. Deze gevolgen kunnen bijvoorbeeld zijn:
- diabetes type 2;
- (verhoogd risico op) verhoogde bloeddruk;
- (verhoogd risico op) verhoogd cholesterol;
- hart- en vaatziekten;
- kanker;
- diverse aandoeningen aan het bewegingsapparaat (artrose);
- aandoeningen aan ademhalingsorganen.
Overgewicht bij (jonge) Nederlandse kinderen
Kinderen met overgewicht hebben op latere leeftijd een grotere kans op (ernstig) overgewicht. Met name in deze categorie en bij jongvolwassenen is het dan ook uitermate belangrijk om iets aan het overgewicht te doen en voor de preventie van obesitas.