Eetlustremmers worden ook wel hongerstillers genoemd en worden gebruikt door mensen die in korte tijd gewicht willen verliezen. Deze middelen zorgen ervoor dat het hongergevoel verdwijnt zodat men eerder een voldaan en verzadigd gevoel krijgt. Hierbij gaat men ervan uit dat men stopt met eten of in elk geval minder eet wanneer er geen hongergevoel meer is. Door minder te eten krijgt men minder calorieën binnen waardoor men gewicht verliest (en het is een goedkoop dieet).
Wanneer neem je eetlustremmers?
Wanneer men echter deze eetlustremmers voor langere tijd gebruikt dan lijkt het voor het lichaam alsof er sprake in van voedsel schaarste en zal het hierop reageren. Het lichaam zal dan erg zuinig gaan omspringen met de beperkte hoeveelheid voedsel (en dus de energie) die men per dag binnen krijgt. Krijgt men dan een keer wat meer voedsel binnen dan zal het lichaam direct vet gaan opslaan voor het geval er weer een “schaarste” aan voedsel zal optreden. Dit is een overlevingstechniek die in het lichaam zit ingebouwd. Er wordt dus een vetvoorraad aangelegd die in moeilijke tijden goed van pas kan komen maar tijdens het volgens van een dieet niet wenselijk is.
Gewicht verliezen
Eetlustremmers gebruiken om gewicht te verliezen heeft gedurende een korte termijn effect, echter na verloop van tijd zal het effect averechts gaan werken. Wanneer men weer terugvalt in het gewone eetpatroon zal men eerder sneller aankomen dan men is afgevallen. Bovendien krijgt men na het stoppen met de eetlustremmers juist weer trek in voedsel wat de kilo’s ook snel terug zal brengen. Dit is het gevreesde jojo-effect.
Minder eten is gezond?
Wie af wil vallen wil uiteraard minder gaan eten. Maar in veel gevallen is dit erg lastig omdat men gedurende een dieetperiode last kan hebben van een hongerig gevoel. Het hongergevoel is voor veel mensen een belangrijke reden om te staken van de afslankpoging. Om een dieet toch vol te kunnen houden zonder zich hongerig te voelen kan men eetlustremmers gaan gebruiken. Op deze manier heeft men minder trek in voedsel en zal men daardoor eerder een voldaan gevoel hebben na een maaltijd. Verder zal men minder snel geneigd zijn om tussen de maaltijden in allerlei snacks te gaan eten. Het gevolg hiervan is dat men minder calorieën tot zich gaat nemen wat dan weer leidt tot het verliezen van gewicht.
Voordelen van eetlustremmers
Bovendien zijn er eetlustremmers in de handel die naast de eetlust remmen ook zorgen dat men zich energieker voelt. Deze middelen staan bekend als stackers. Deze stackers zorgen ervoor dat men minder eet maar ook langer door kan gaan met bijvoorbeeld sporten met het gevolg dat men nog sneller af zal vallen. Toch is het verstandig om niet op eigen houtje te beginnen met deze middelen. Er zijn namelijk stackers op de markt waarin de stof efedrine zit. Deze schadelijke stof is ook bekend onder de naam efedra. Hoewel deze middelen niet verkocht mogen worden, kan men ze nog steeds via het internet verkrijgen. De gevolgen van efedrine kunnen dodelijk zijn. Er zijn talloze mensen overleden aan de gevolgen van dergelijke stackers omdat ze last kregen van hun hart.
Nadelen
Depressieve gevoelens spelen een rol bij het ontstaan van een eetbui zodat men al snel in een vicieuze cirkel terecht komt. Maar ook woede, verveling en verdriet kunnen reden zijn voor het ontstaan van eetbuien. Over de oorzaak van de eetbuienstoornis is echter nog maar weinig bekend men kan alleen maar afgaan op de verklaringen die patiënten zelf geven voor het ontstaan van een eetbui.
Eetbuienstoornis
De eetbuienstoornis is een psychische aandoening die tot de eetstoornissen behoort. Mensen die lijden aan eetbuienstoornis hebben, net als bij boulimia nervosa, bepaalde tijden waarin ze erg veel voedsel tot zich nemen. Dit gebeurt dan in de zogenaamde vreetbuien. Het enige grote verschil met boulimia nervosa is dat men het voedsel in het lichaam laat zitten en het dus niet uitbraakt wordt of dat er laxeermiddelen worden gebruikt om het voedsel uit het lichaam te laten verdwijnen. De kans op obesitas is bij personen die lijden aan een eetbuienstoornis is daardoor heel groot.Alle feiten van het afvallen
Wat gebeurt er bij een eetbuienstoornis?
Het voedsel dat men tijdens een vreetbui naar binnen schrokt is vaak ook nog heel calorierijk zoals bijvoorbeeld chips, chocolade, koekjes en allerlei snoepgoed. Samen met het ontbreken van de behoefte om het overgewicht te compenseren kunnen deze caloriestoten uiteindelijk zeer ernstige gevolgen hebben omdat men na een eetbui vaak wordt overmand door schuldgevoelens. Hierdoor kan men steeds verder in de put komen te zitten en zich steeds ongelukkiger voelen.