Misschien lijkt dit heel logisch; maar van wandelen wordt je gezonder. Lekker in de buitenlucht, een blokje om, wie doet dat nou niet dagelijks? Uit onderzoek blijkt dat slechts weinig mensen elke dag buiten bewegen. Hieronder geven we je direct even enkele redenen waarom wandelen leuk en gezond is voor je lichaam:
- Maakt je energieker en fitter
- Geeft een betere conditie
- Vermindert depressie
- Is goed tegen stress
- Is goed voor je botten
- Kan altijd, overal en wanneer je wilt
- Houdt je jong
- Is gratis
- Geeft strakke benen
- Maakt je zelfverzekerder op het strand
- Ondersteund afvallen
- Maakt je creatiever
- Stimuleert helder denken
- Samen wandelen is leuk
Wandelen om af te vallen
Je hebt wandelen en wandelen. Een blokje om of een half uurtje slenteren door het park is niet zo effectief als wandelen volgens het schema. Als je op de juiste manier leert wandelen, kun je heel efficiënt calorieën verbranden. Als je meer spieren opbouwt, dan verbrand je niet alleen vet tijdens het wandelen, maar ook in rusttoestand. Het gratis wandelprogramma geeft geweldige richtlijnen om op de juiste manier te gaan wandelen.
Moet je heel intensief sporten om gewicht te verliezen?
Sommige mensen denken dat je heel intensief moet sporten om te kunnen afvallen. Niets is minder waar. Wandelen vereist niet veel inspanning en toch is het een perfecte manier om af te vallen. Wandelen is goed voor je algehele gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat wandelen een zeer verantwoorde manier is om hart en bloedvaten in een uitstekende conditie te houden. De hersenen krijgen meer zuurstof, zodat er meer afvalstoffen worden verbrandt en je meer energie krijgt. Je gaat je gewoon beter voelen. Wandelen geeft een moment van onthaasting. Even de tijd om tot jezelf te komen en je gedachten op een rijtje te zetten. In het gratis wandelprogramma lees je alles wat je moet weten om een succesvolle wandelaar te worden.
Wandelen is goed voor je mentale gezondheid
Wandelen kan een passie worden. Ik probeer elke dag minstens 3 kwartier te wandelen. Meestal samen met mijn vriendin. Ik heb er ook wel eens geen zin in, maar als we dan toch gaan, ben ik blij dat ik het gedaan heb. Er gebeurt iets als je loopt. Vooral buiten in de natuur. Het is net alsof je hoofd weer leeg waait. Ik had een paar jaar geleden last van een depressie. Iemand had me verteld dat je een depressie eruit kunt lopen. Door gewoon elke ochtend meteen na het opstaan te gaan wandelen. Het werkte echt. Elke dag als ik had gelopen, had ik geen last van de depressie. En op de dagen dat ik niet liep, kwam de depressie vrolijk weer terug. Een vriendin van mij liep vroeger mee met de vierdaagse in Nijmegen. Ze was heel goed. Wist precies hoe ze haar voeten moest tapen, wat ze moest eten om haar energie op peil te houden, wat voor uitrusting ze nodig had, etc. Er is nu een hele leuke iPhone app (Get Running). Je kunt je eigen muziek in je iPhone laden, en het programma vertelt precies wanneer je een minuutje moet rennen en wanneer je weer gewoon moet gaan wandelen. De muziek gaat wat zachter staan als je stem begint. Halverwege waarschuwen ze je dat je weer aan de terugweg kunt beginnen.
Tips om sneller te kunnen wandelen
- Zorg voor een goede houding. Maak jezelf lang, kijk niet naar de grond maar recht vooruit.
- Hou je borst vooruit en je schouders ontspannen. Hou je schouders omlaag en je rug ontspannen.
- Hou je armen in een lichte hoek van 90°. Ontspan je handen zodat ze licht gebogen zijn. Beweeg je armen naar voren en naar achteren en niet van links naar rechts.
- Beweeg je ellebogen niet hoger dan je borstbeen. Je voeten zullen vanzelf volgen wanneer je je armen sneller beweegt.
- Span je buik- en bilspieren licht aan. Maak je rug recht en kantel je bekken een beetje naar voren.
- Loop alsof je op een rechte lijn loopt. Weersta de neiging om grotere stappen te nemen. Neem kleinere en snellere stappen om te versnellen.
- Zet goed af met je tenen. Concentreer je op het neerkomen van je hiel, terwijl je de voet afrolt en je afzet met je tenen. Zo gebruik je de natuurlijke veerkracht van je kuitspieren.
- Adem natuurlijk. Zorg dat je de maximale hoeveelheid zuurstof inademt terwijl je loopt door diep en ritmisch adem te halen.
Wat je moet vermijden: fouten die veel wandelaars maken
- Neem niet te grote passen
- Beweeg je armen niet te veel
- Kijk niet naar de grond
- Hou je rug recht en niet gebogen
- Gebruik geen gewichten