Over fruit zijn de meningen de laatste tijd nogal verdeeld. Is het nou wel of niet gezond om veel fruit te eten? En kun je eigenlijk te veel fruit eten? Het is belangrijk om te weten wat fruit nou precies bevat aan voedingsstoffen, want dat het slechts een vitaminebommetje is gaat helaas niet meer op. Ook zit er nog verschil in de verschillende soorten fruit, of het vers is, of dat het in een pakje tot sapje is geperst.
Fruit en de schijf van vijf
Samen met groente valt fruit in vak 1 van de ‘Schijf van Vijf’. Fruit bevat net als groente veel vitamines en mineralen, maar levert slechts weinig calorieën. Het kan daarom best gezegd worden dat fruit goed is voor het behoud van een gezond gewicht. Wanneer je leest dat het weinig calorieën levert, maar wel veel andere voedingsstoffen, is het inderdaad een logisch gevolg dat mensen denken onbeperkt van deze superfoods te mogen eten. Wat je bij fruit echter wel in de gaten moet houden is het aantal suikers wat het bevat.
De hoeveelheid voedingsstoffen in fruit
Ieder soort fruit heeft een eigen hoeveelheid en specifiek soort voedingsstof, maar ook binnen dezelfde soort kan nog veel verschil zitten. Ook heeft het klimaat, het jaargetijde, de bemesting en het ras op zich invloed op deze hoeveelheden.
Alle soorten fruit bevatten in ieder geval vitamine C, hoewel het verschil enorm is tussen een bakje verse blauwe bessen of perzik uit blik. Ook citrusvruchten staan bekend als essentiële bron van vitamine C. Foliumzuur (B11) zit voornamelijk in sinaasappel en aardbeien, wat nodig is voor het in stand houden van ons lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Net als vitamines bevat fruit ook veel mineralen. Kalium is een mineraal die belangrijk is voor een goede bloeddruk en is bijvoorbeeld ruim aanwezig in een banaan.
Hoewel appels geen grote hoeveelheden kalium bevatten, maar wij Nederlanders gemiddeld wel veel appels eten, worden deze ook gerekend tot een belangrijke leverancier van Kalium. Koolhydraten uit fruit worden voornamelijk geleverd door suikers. Gemiddeld is 15% van het gewicht van een stuk fruit suiker, maar ook hier zijn weer grote verschillen te benoemen (citroen bestaat voor 1% uit suiker – dadels voor ruim 60%).
Voedingsvezels
Als laatste zijn er dan nog de bekende voedingsvezels, die essentieel zijn voor een goede functionering van de darmen. Vezels kunnen niet het lichaam worden afgebroken, maar zijn wel bijzonder nuttig. Deze zijn namelijk de voedingsstof voor goede bacteriën in je darmen en zijn belangrijk voor het behoud van een gezonde darmflora. Voedingsvezels in fruit zijn vooral vlak onder de schil te vinden, waardoor het beter is om bijvoorbeeld een appel of peer, nadat je deze goed afgespoeld hebt, met schil te eten.