Kun je er ook geen wijs uit? Hoe kom je toch aan extra kilootjes en vetrolletjes? Of liever: hoe kom je er van af? Ok, met gezond en matig eten. Maar wat nu als dat niet helpt? Ga dan niet wanhopen, maar kijk eens (extra) kritisch naar je eetpatroon. Op het eerste gezicht lijkt dat heel vreemd. Maar bij nader inzien is het allemaal heel logisch. En het mooie is: met een paar kleine veranderingen zijn de problemen te verhelpen, zodat je alsnog gewicht verliest. Je moet alleen even jouw “knelpunten” weten, en de bijbehorende oplossing. Dus, gaat gewichtsverlies niet van een leien dakje? Dan heeft dat waarschijnlijk te maken met een of meer van de onderstaande problemen. Hieronder vind je 4 veel voorkomende knelpunten die veel mensen tegenkomen bij het volgen van een dieet.
Knelpunt 1: Te weinig eten
Eet je te weinig? Doe dat niet! Want daardoor gaat je stofwisseling omlaag waardoor je minder calorieën verbrandt.
Knelpunt 2: Eten op de verkeerde momenten
Misschien heb je wel een regelmatig eetpatroon. Maar eet je als je honger hebt? En stop je als je verzadigd bent? Dat is wel belangrijk! Wanneer je honger (of: stevige trek) negeert, dan gaat je stofwisseling omlaag. Immers, bij honger heeft je lichaam energie (=kcal) nodig. Als je lichaam dat niet krijgt, dan gaat het energie besparen. Eet je op een later moment meer dan je nodig hebt? Ofwel, negeer je je verzadigingsgevoelens? Dan eet je eigenlijk te veel. En wat doet je lijf met een overmaat aan energie? Heel simpel, dat wordt opgeslagen als vet.
Wat kun je beter doen?
Luister naar je lichaam, en pas je eetpatroon daar op aan. Hierdoor zal je stofwisseling verhogen en de vetopslag verminderen.
Knelpunt 3: Alcohol
Drink je regelmatig alcohol? Dan kun je daar ongemerkt van aankomen. Want alcohol is verraderlijk. Een biertje, een wijntje of wat sterks hebben wel (veel!) calorieën maar ze vullen je maag niet. Sterker nog: de dranken maken juist hongerig, zodat je ook nog eens meer gaat eten… Niet zo gek dus dat alcohol dikmakend is.
Wat kun je beter doen?
Drink niet of met mate en neem liever wijn en bier in plaats van likeur of een andere zoete drank. En drink ook niet voor het eten maar tijdens of er na. Dan is het (eetlustopwekkende) effect van alcohol minder groot.
Knelpunt 4: niet voldoende bewegen
Zo af en toe hoort een mens te bewegen. En het is niet alleen gezond, maar het verhoogt ook de stofwisseling. Beginnen met bewegen is voor veel mensen lastig. Waar te beginnen? Onze tip: begin niet te groot, maar begin in kleine stapjes. Bijvoorbeeld door 2 ochtenden te wandelen, op de fiets naar je werk, 1 avond in de week zwemmen of 1 uurtje per week naar de sportschool. Zorg eerst dat je er plezier in hebt, en leg je zelf niet te hoge druk op.