Wie een dieet volgt of al eens een dieet heeft proberen te volgen heeft vast al van de term het jojo-effect gehoord. Het komt er op neer dat je je best doet en een dieet volgt en wat afvalt, en wat merk je? Je eet terug normaal en je komt alle verloren kilo’s gewoon weer bij. Al vlug zit je op je oude gewicht en ben je niets dan teleurgesteld.
Het jojo-effect: ongezond voor je lichaam en mentaal een last
Behalve dat je zeer ontevreden bent met het resultaat is het ook niet gezond wat je je lichaam aandoet. Wanneer je afvalt komt dit door de lagere hoeveelheid van calorieën die binnenkomt. Zo gaat je lichaam reageren in een nood stand en zal het proberen te overleven met de mindere hoeveelheid energie die binnenkomt. Je stofwisseling zal vertragen zodat je minder verbrandt. Als je dan terug in je oude eetpatroon terechtkomt zal je lichaam de kans nemen om al die extra energie op te slaan in vet als een energie reserve. Ook door de nog steeds vertraagde stofwisseling zul je nog vlugger bijkomen. In het ergste geval kun je dus nog meer bijkomen dat je eerst was kwijt geraakt. Omdat al je motivatie wordt gekelderd door het jojo-effect zul je vlug verleidt worden door zogezegde wondermiddeltjes. Ook een onstabiel eetpatroon en verminderde zelfcontrole kan leiden tot eetstoornissen.
Hoe voorkom je het jojo-effect?
- Wees realistisch en stel een streef gewicht voor dat doenbaar is. Dit is ook een veel meer stabielere methode dan wanneer je te veel gewicht in 1 keer wilt verliezen.
- Dieten of permanent op je ideaal gewicht blijven moet je bezien als een nieuwe levensstijl. De veranderingen die er dan zijn moet je dan ook proberen blijvend te houden. Ga dus niet zomaar je eetpatroon helemaal naar de vaantjes brengen en hou het vol.
- Hou je gewicht zo stabiel mogelijk. Probeer vreetbuien of onstabiele eetpatronen te vermijden. Vraag ook om sociale steun.
- Probeer niet te veel gewicht in een te korte tijd te verliezen.